КНП "НОВОТРОЇЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ" Новотроїц...
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 26 » День боротьби з туберкульозом: 17 років епідемії в Україні
15:01
День боротьби з туберкульозом: 17 років епідемії в Україні

У Всесвітній день боротьби з туберкульозом ми розповімо, чому багаті стали хворіти "хворобою бідних".
У березні Україна зазвичай згадує про хворих на туберкульоз. Пов'язано це, як у нас часто буває, з датою - 24 березня Міжнародний день боротьби з туберкульозом.

Україні епідемію туберкульозу не може побороти з 1995 року. І хоча останнім часом захворюваність падає, проте фахівці попереджають: сьогодні туберкульоз - це вже не хвороба бідних, як було раніше. А визначати його за допомогою флюорографії - вчорашній день.

Туберкульоз - вже не хвороба бідних

Туберкульоз вирує в тюрмах і слідчих ізоляторах завдяки громіздкості системи виконання покарань, нарікає ВООЗ. У них захворюваність в 50 разів вище, ніж серед цивільного населення.

Однак сьогодні, стереотип про те, що туберкульоз хворіють тільки маргінальні верстви населення, не працює.

Навпаки, напружений темп життя, стреси, перебування в місцях скупчення народу характерні для успішних людей. І вони ж, фактори ризику для хвороби.


Флюорографія застаріла

Найпоширеніший спосіб боротьби з туберкульозом в Україні поки що - флюорографія. Але це застарілий радянський підхід.  Людина може заразитися туберкульозом через півроку, після флюорографії, наприклад. "Від профілактичного рентген-обстеження весь світ давно відмовився".

Сьогодні Україна прийняла всесвітню стратегію боротьби з туберкульозом. "Якщо ти кашляєш більше трьох тижнів, у тебе субфебрильна температура, пітливість - це ознака того, що потрібно звернутися до лікаря. Якщо ситуація серйозна, людина здає мокротиння. У лабораторії висівають збудника хвороби і відразу визначають стійкість до препаратів, ніж його можна лікувати. Це швидко і зручно.

Два з 7 млрд. людей на Землі інфіковані бактерією туберкульозу. Найбільша захворюваність - в Азії, в якій виявляють третину всіх нових випадків туберкульозу.

Кожні п'ять секунд у світі туберкульозом захворює одна людина, кожні 15 секунд - одна помирає.

За даними ВООЗ, існує 27 країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз зі стійкістю до ліків. 15 з них знаходяться в Європі, в тому числі й Україна.
Офіційна статистика Міністерства охорони здоров'я показує втішну картину. За останні шість років рівень захворюваності на туберкульоз знизився на 16%, а смертність впала майже на 30%.

Однак, незважаючи на це, епідемія туберкульозу в Україні, яка триває з 1995 року, досі не переможена.

ВІЛ та туберкульоз - гримуча суміш

Відмінною особливістю епідемії туберкульозу в Україні є те, що вона поєднала в собі три складові: епідемію звичайного туберкульозу, що піддається лікуванню традиційними методами, епідемію мультирезистентного туберкульозу (стійкий до антибіотиків - ред.), і епідемію Ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я стверджують, що ВІЛ та туберкульоз дуже активно взаємодіють.

З нагоди Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом, Департаментом охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації 24 березня 2014 року організовано прес-тур для регіональних ЗМІ до Херсонського обласного протитуберкульозного диспансеру. У заході прийняли участь Ліна Бондарева, заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації,

Володимир Бурятинський, головний лікар Херсонського обласного протитуберкульозного диспансеру, Галина Коваль, головний позаштатний фтизіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністраціїї, Юрій Ромаскевич, регіональний координатор АКСМ БФ Ріната Ахметова «Розвиток України», Віктор Ляшко, голова експертно-консультаційної робочої групи Держсанепідслужби України з інфекційного контролю за туберкульозом, Андрій Александрін, спеціаліст з інфекційного контролю проекту USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» та спеціалісти обласної санепідслужби.

В ході прес-туру журналістам продемонстрували сучасне лабораторно-дослідницьке обладнання, встановлене за рахунок коштів Глобального фонду та БФ Ріната Ахметова «Розвиток України». Загальна вартість якого близько 2 млн. грн.

По закінченню прес-туру відбулась прес-конференція, де було висвітлено актуальні питання спеціалізованої протитуберкульозної допомоги області.

«За період дії Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007- 2012 роках в області відбулося значне зменшення основних епідеміологічних показників порівняно з 2006 роком: так захворюваність на туберкульоз зменшилася на 37%, поширеність на всі форми активного туберкульозу – на 42% та смертність від туберкульозу – на 40%. У 2013 році зберігається тенденція до зниження епідеміологічних показників і зареєстроване зменшення захворюваності на 10,8%»,- зазначила Галина Коваль.

Загрозу для населення в епідемічному плані складають хворі на заразні форми туберкульозу, які порушують режим лікування чи відмовляються від нього. Саме вони розповсюджують стійкий до лікування (мультирезистентний) туберкульоз.

Володимир Бурятинський повідомив, що на сьогоднішній день область забезпечена протитуберкульозними препаратами в повній мірі. Обстеження на туберкульоз і лікування хворих на туберкульоз здійснюється безкоштовно.

«Туберкульоз - це соціально – небезпечна хвороба. Важливою умовою, яка може стати запорукою успішної боротьби з туберкульозом в області є поєднання зусиль влади і громадськості»,- підкреслив Юрій Ромаскевич.

Переглядів: 829 | Додав: KOS83 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Контактні данні
Херсонська область, смт. Новотроїцьке, вул. Соборна, 105 тел (факс) 5-04-06 sveta1641@ukr.net
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів